Ryby sú jednou z hlavných súčastí jedálneho lístka. Podávajú sa len ľahko korenené, v jemných omáčkach, grilované, vyprážané, pečené alebo len varené. Menšie ryby, najmä ančovičky a sardinky, opekajú sa len krátko v rozpálenom tuku, potom sa pokvapkajú citrónovou šťavou a podávajú.
V Taliansku sú obľúbené malé červené mreny, lebo majú veľmi jemné mäso. Najčastejšie sa pripravujú nevypitvané, len okorenené, obalené múkou a opečené v rozpálenom tuku. Môžeme ich bez obáv konzumovať, pretože majú len veľmi malé a skoro prázdne črevá a žiadnu žlč. Ďalšie z obľúbených druhov sú Morské lipne a Mečovce.
K rybám sa vždy podáva citrón, šalát, omáčky pripravené z oleja, citrónovej šťavy, horčice, nadrobno pokrájanej cibule a kaparov.
ZELENINA
Zelenina je obľúbená v celej krajine, najmä chren, baklažán, artičok, tekvice, rajčiaky a papriky. Podáva sa surová ako šalát alebo vo veľkých porciách dusená ako príloha k mäsu, alebo plnená, pečená alebo dusená so syrom ako samostatný chod.
Pripravuje sa na oleji, najlepšie olivovom pre zachovanie výživových látok, na korení s bylinkami alebo cesnakom. Varená zelenina sa pripravuje málokedy. Spracúvajú sa len čerstvé produkty, čo je potom samozrejme odzrkadlené na chuti jedál.