Pod pojmom „talianska kuchyňa“ si mnohý ľudia predstavia pizzu, cestoviny, makaróny a víno. V skutočnosti je talianska gastronómia súbor kulinárskych hodnôt, ktoré môžeme ľahko nazvať umením.
Počíta sa medzi tri najlepšie kuchyne sveta. V minulosti dala základy francúzskej kuchyni a do určitej miery ovplyvnila aj iné európske kuchyne. Taliansky kuchári alebo gazdinky v domácnostiach používajú jednoduché metódy prípravy pokrmov. Pridávajú menej prísad do jedál. Výsledok prípravy závisí skôr od kvality používaných surovín, jej spracovania a dĺžky prípravy.
Znamenitou vlastnosťou talianskych kuchárov je ich starostlivý dohľad nad dobou a časom jednotlivých príprav a úkonov. Je dôležité aby kuchár nespúšťal očí z hodín, lebo i jedna minúta môže jedlo vylepšiť, alebo pokaziť.