Taliansko má, rovnako ako Francúzsko, veľa druhov skvelého vína. Až od roku 1963 má Taliansko systém, podľa ktorého by sa malo víno klasifikovať. Pri toľkom počte typov a druhov vín sa klasifikácia dodnes nedarí úplne zrealizovať. Úradne sa vína delia na také, ktoré podliehajú stálej kontrole a tie, ktoré jej nepodliehajú. Preto bol navrhnutý ďalší deliaci systém.
Mnohé vína nesú na etiketách, niekedy i na priložených brožúrach, označenia, ktorým niekedy nerozumieme. Označujú ich chuť, vlastnosti, prípadne odrodu a lokalitu. Sú to označenia ako:
Abbocato - aromatické, sladkokyslé
Liquoroso - likérové víno
Amaro - horké
Nero - čierne, tmavé
Asciutto - veľmi suché
Pastosa - polosuché
Bianco - biele
Rosato - ružové
Chiaretto - svetločervené
Rosso - červené
Classico - ušľachtilé
Secco - suché
Dolce - veľmi sladké
Spumante - šumivé
Frizzante - perlivé
Superiore - ušľachtilé, uznané DOC